Shiatsu

Shiatsu is een Japans woord, het betekent ‘vinger-druk’. Het wordt ook wel drukpuntmassage genoemd. Shiatsu maakt gebruik van kennis uit de Traditionele Chinese geneeskunde over gezondheid en ziekte en over de werking van de verschillende drukpunten en banen op het lichaam. Elke shiatsu behandeling is maatwerk. De aanpak van de behandeling is afhankelijk van wat iemand op dat moment nodig heeft.

Shiatsu is weldadig om te ondergaan. Het heeft een heilzame uitwerking op lichaam en geest.

Toepassingen

Shiatsu bij stressgerelateerde klachten

Wanneer je onder hoge druk leeft dan kunnen klachten ontstaan zoals onrust, slapeloosheid, vermoeidheid, rug-, nek- en schouderklachten, hoofdpijn, buikklachten en emotionele disbalans. Wanneer de druk aanhoudt kun je burn-out of ziekte ontwikkelen.

Shiatsu ontspant en het zet het lichaam aan om zichzelf te genezen. Hierdoor slaap je beter, heb je meer rust in je hoofd en je voelt beter wat je nodig hebt. Lichamelijke klachten herstellen en je kan meer aan. Je merkt meteen al verschil.

Shiatsu ter preventie

Ook wanneer je geen klachten (meer) hebt, maar wel onder druk leeft kan het zinvol zijn om regelmatig een behandeling in te plannen. Veel mensen komen elke maand of een periode om de week. Zo krijg je steeds weer even een reset en voorkom je dat de spanning te hoog oploopt. Als je hoogsensitief bent dan kun je met hulp van shiatsu voorkomen dat je overprikkeld raakt. 

Shiatsu voor meer (lichaams-)bewustzijn

Shiatsu maakt je meer bewust van een groot scala aan lichamelijke sensaties. Dit is niet alleen een verrijking van je leven, het geeft ook een boost aan je persoonlijke ontwikkeling. Het helpt bijvoorbeeld bij het voelen wat je nodig hebt en bij het maken van gezonde keuzen in je leven. Je lichaam geeft aldoor signalen af die lang niet allemaal worden opgepikt. We worden ons soms pas bewust dat er iets aan de hand is op het moment dat we pijn hebben, of wanneer we in ons functioneren worden belemmerd. Dan hebben we waarschijnlijk al veel subtiele signalen die vooraf gingen gemist. Shiatsu leert je om beter te luisteren naar je lichaam.

Shiatsu bij trauma

Trauma is vaak terug te vinden in het lichaam als gebieden waar spanning vast zit en die zijn afgescheiden van het geheel. Het kan verkrampt voelen of doof en afwezig. Shiatsu kent verschillende manieren om deze gebieden voelbaar te maken, support te geven en uit te nodigen om weer mee te doen zodat de spanning die vast zit stukje bij beetje kan worden geïntegreerd in het geheel. Dit gebeurt altijd op een veilige manier. Jij hebt de leiding, geeft aan wat er nodig is en bepaalt de grens.

Shiatsu bij chronische condities

Shiatsu geeft verlichting bij chronische klachten en aandoeningen. Dit kunnen ziektes zijn zoals Parkinson en MS, maar ook chronische pijn of functiebeperking na een ongeluk of een periode van ziekte. Ook bij aanhoudende klachten zonder medisch aantoonbare oorzaak kan shiatsu helpen.

Shiatsu als complementaire therapie bij medische behandeling

Shiatsu is zeer geschikt als ondersteunende therapie in een medisch behandeltraject. Het vergroot het zelf genezend vermogen en het brengt positieve lichaamsbeleving. Patiënten ervaren tijdens en na de behandeling een gevoel van heelheid die ze, als gevolg van ziekte en/of medische ingrepen, kwijt waren. Dit geeft vertrouwen en heeft een gunstig effect op genezing. Daarnaast kan shiatsu ook de conditie van een aangedaan gebied of beschadigde structuur verbeteren.

Shiatsu als ondersteuning bij psychotherapeutische behandeling

Shiatsu helpt om je veilig te kunnen voelen. Het kalmeert het zenuwstelsel en brengt de geest tot rust. Shiatsu brengt je in relatief korte tijd in een heel andere gemoedstoestand waarin je situaties op een andere manier kunt bekijken. Condities van de geest hebben een lichamelijke component en vice versa. Zo kunnen lichaamsgerichte therapie en psycho- of haptotherapie elkaar ondersteunen.

Dit kun je verwachten

Na een gesprek waarin je klachten, wensen en verwachtingen aan bod komen voel ik je buik en/of pols om tot een diagnose te komen. Daarna begint de behandeling.

Met aandachtige vingerdruk, strekking en mobilisatie wordt het lichaam in een staat van ontspanning gebracht. De druk is meestal zacht, maar heeft meer impact en is dieper voelbaar dan je van de buitenkant kunt zien. Het zenuwstelsel kalmeert. Delen van het lichaam die inactief zijn worden geactiveerd en geïntegreerd, delen die overactief zijn komen tot rust. Er ontstaat souplesse in beweging en een meer totaal lichaamsgevoel. Lichaam en geest ontspannen volledig en komen in staat van herstel.

Praktisch

Shiatsu vindt plaatst op een futon op de grond en je bent tijdens de behandeling gekleed. Wijde of rekbare kleding van katoen, of een ander natuurlijk materiaal zijn het meest geschikt. Het is fijn als de kleding schoon is en in de koele jaargetijden warm genoeg. Wanneer je ontspant koelt je lichaam af.

Eet van te voren liever geen zware maaltijd en wees matig met koffie.

Hou er tenslotte rekening mee dat shiatsu het best tot zijn recht komt wanneer je na de behandeling tijd neemt om de ervaring in te laten werken. Richt je dag, als het kan, zo in dat je kunt toegeven aan je behoeften van het moment. Het kan zijn dat je behoefte hebt aan rust om je heen. 

Is je interesse gewekt en zou je graag een afspraak maken? Klik hier om naar de contact pagina te gaan.